Nyheder 1 halvår 2011 Nyheder 2 halvår 2010 Nyheder 1. halvår 2010
Nyheder 2 halvår 2009 Nyheder 1. halvår 2009 Nyheder fra 2. halvår 2008 Nyheder fra 1. halvår 2008
Nyheder fra 2007 Nyheder fra  2006
Nyheder fra 2005 og tidligere  

Frihedens Royal Ravindra

Frihedens Royal Ravindra - Kato (SCH Spotborne Heaven Can Wait x DKCH Frihedens Prinsesse Pallas)
Reg.nr. DK 06821/2010.  19 måneder gammel på foto.  Har god længde på kroppen, hvilket ikke helt fremgår tydeligt på billedet.
STAMTAVLE: se under afsnittet: Hanhunde.
BAER: +/+
Lemonfri
Mentalbeskrevet: nervefast og meget udadvendt.  Resultat kommer snart på www.hundeweb.dk
HD-status: B
Ejere: Kirsten og Lars Ottow, Vind, Holstebro.

 
Frihedens Royal Ravindra.  Hvem kan stå for det søde væsen med de meget mørke øjne.



Frihedens Prinsesse Pistacie
Frihedens Prinsesse Pistacie - Sørøver Sally, som vi kaldte hende de første uger af hendes liv.  Nu hedder hun vist Sally Stærk.  Hun elsker at slæbe  tunge bundgarnspæle med hjem fra stranden, og hun kan  næsten ikke få nok.  Her er det lykkedes at få styr på hele to af slagsen!  Sally bor ved Løgstør sammen med sin familie, Annalise og Anders Messerschmidt, så der er altid muligheder for et bad og et par bundgarnspæle.
Sallys bedstemor, Chili, havde samme mani med at bære enorme pæle hjem på matriklen, og en overgang var bunken af pæle så stor, at vi valgte at køre dem til genbrugsstationen. Det kunne bestemt ikke klares med ét trailerlæs.



Mentalbeskrivelse af R-kuldet
(SCH Spotborne Heaven Can Wait x DKCH Frihedens Prinsesse Pallas)
15. oktober 2011 blev Zulu, Sandy og Kato mentalbeskrevet.  Det foregik i de tidligere Brunkulslejer i Søby sammen med islandske fårehunde.
Som sædvanlig var d
almatinerne dagens festlige og positive indslag, og der var mange smil til vore søde og glade hunde.  Testlederen sagde endda, at hun var positivt overrasket over dalmatinerne. "De er bare rigtig seje" sagde hun.
I løbet af testen kunne man sagtens se, at Zulu, Sandy og Kato er søskende.  Deres adfærd var næsten helt ens i alle de forskellige momenter.
Testen viste, at de er meget legesyge og kontaktivrige.  Kato hilste endda personligt på hver enkelt i "flokken", som det hedder i mentalbeskriver-sprog, og Zulu charmerede alle med sin legesyge adfærd, idet en stor del af pauserne blev brugt med alle fire ben i vejret.
De var alle nervefaste i stressede situationer, og Sandy var endda næsten "uden for kategori" i et af momenterne (Se video-link nedenfor).
De var også uden trusselsadfærd; dog fik spøgelserne et par ord med på vejen, - men det foregik altså i sikkerhed bag ejeren, så truslen var nok ikke så stor endda.

Vore hunde er nu mentalbeskrevet gennem 5 generationer, og vi sætter stor pris på, at hvalpekøberne stiller op til testen; for det giver os et godt indblik i, hvad vi skal være opmærksomme på i næste generation, og hvor vi tør gå lidt på kompromis.  Når vi vælger hanhund til vores tæve, forhører vi os grundigt om hanhundens sundhed og mentalitet, og stiller nogle meget direkte spørgsmål til hanhundeejeren.  Det er altid svært at sige noget dårligt om sin egen hund, men da vi jo ved, at alle hunde har fejl, vil der selvfølgelig også være mindre ønskeværdige træk, selv hos de allerbedste.


Se mange flere billeder fra testen på facebook under: Jette Mauritzen

  Her kommer lidt senere video af Sandys helt ekstraordinære reaktion, -eller mangel på reaktion.  Ind til videre kan videoen kun ses på Lis Andersens facebook væg.  
Frihedens Royal Ravindra - Kato - forbereder sig grundigt inden dagens mentalbeskrivelse.  Her er han kommet til det 5. moment i testen.  Videoen om mentaltbeskrivelsen kan købes hos Dansk Kennel Klub.
Foto: Kirsten Ottow.
  Frihedens Regina Royale - Sandy - stod for dagens ekstraordinære indslag, idet hun kun standsede kort ved kedeldragten, der sprang op lige foran hende, hvorefter hun helt afslappet fortsatte hen for at hilse på den.  Mentalbeskriveren sagde, at han aldrig tidligere havde sat kryds i den kategori, som Sandys reaktion hørte til.  Flot klaret, Sandy!   Frihedens Romanza Royale - Zulu - hyggede sig vældigt ved testen, og her har beskriverne fundet endnu en interessant ting frem til Zulu.  Det er en hvid klud, som i beskriver-sproget kaldes en hare.  I første omgang suser Zulu afsted efter haren; men da hun opdager, at det bare er en klud, løber hun tilbage til Anne Cathrine.  I næste forsøg ved hun jo godt, at det bare er en klud, så da lader hun sig ikke narre.
Selv om Zulu legede vældig ivrigt, lagde mentalbeskriveren mærke til, at trækkelegen med en gammel sæk ikke var en kampleg, men at Zulu holdt "blødt" i kluden.  Foto: Lis Andersen.

   
En af de sidste momenter i mentalbeskrivelsen er 2 spøgelser, som lusker frem fra krattet.  Her reagerede alle 3 hunde helt ens, så de får hver et billede.
Her på det første billede er første spøgelse på vej.  Det er så langt væk, at Sandy ikke føler sig truet, men bare skal se hvad det nu er for en fyr.  Derfor står hun stadigvæk foran Lis.
  Nu er er spøgelset meget tæt på, og Kato er rykket i sikkerhed bag Kirsten, hvor han godt tør gø af spøgelset.
(Kato nød i øvrigt, at han i en hel time ikke behøvede at rette sig efter Kirstens anvisninger, og han overraskede med at være den roligste af de tre i det moment, hvor der ingenting sker i 3 minutter)
Foto: Lis Andersen
  Og så endelig.  Afsløringen!  Spøgelset var bare et menneske, og Zulu bliver så glad, at Jytte bare MÅ have et nys!
Foto: Lis Andersen


Achan og Trunte
   
Achan - Frihedens Prins Pyrus - og ejer Else Marie Bollerup havde for nogen tid siden besøg af en professionel fotograf, og det blev der mange flotte og stemningsfulde billeder ud af.  Achan bliver for øvrigt snart dyrlægehund, da Else Marie bliver færdig som dyrlæge her i efteråret, og så flytter hele familien fra København til Vestjylland, hvor Else Marie skal arbejde som dyrlæge, og Achan næsten skal være klinikhund.  Det allerbedste er dog, at Achan nu kan slippe for alle trapperne til lejligheden i København.   Trunte - Frihedens Royale Ruby.  For nogen tid siden besøgte vi Trunte;  men det var ikke lige så nemt at få et billede af hende; for hun var jo glad for at se os, og hun er helt klart familiens humørbombe.  Hun løber ofte sammen med ejer, Joan Pathenia Møller;  men til vinter er der store forventninger om, at hun kan trække børnenes slæde; for hun har allerede været ved at træne som trækhund for cyklen, når det går op ad bakke.



Stribe og pindsvinet

Hver aften præcis kl. 21 - eller måske lidt før - alt afhængig af hvor vanskelig Jens vurderes til at være - så rejser Stribe sig fra sin kurv, laver energiske strækøvelser lige foran Jens's plads i sofaen, hvorefter hun stirrer intensivt og længe på ham, indtil han rejser sig.  Nu er det nemlig tid til Stribes natmad, som skal serveres på græsplænen.  Det er fast rutine hver eneste aften, og den stammer egentlig fra da mormor, Chili, var hvalp.  Hun havde nemlig bestemt, at kl. 21.30 præcis var afsat til at starte leg med sine ejere.  Da vi var ejerne, var vi fast besluttede på, at den u-vane skulle afskaffes straks, så hun fik i stedet leveret lidt af sin mad spredt på græsplænen, og når de så var fundet og spist, var der fred og ro i hvalpekurven resten af aftenen.
Men tilbage til Stribes natmad.  Når Jens har serveret den på græsplænen, dukker der hver aften en lille gæst op; nemlig vores pindsvin.  Som regel står den bare og kigger, mens Stribe spiser, og så spiser den selv resterne bagefter;  men
det er også sket, at Stribe og pindsvinet har spist samtidig.


Udstilling i Silkeborg og Bjerringbro, september 2011
TOP 10.  Dansk Dalmatiner Klubs Top 10 liste for tæver p.t.
Nr. 2.  Frihedens Regina Royale
Nr. 3.  Frihedens Prinsesse Phregne
Nr. 4. Frihedens Romanza Royale

Bedste juniortæve: Frihedens Romanza Royale

     
Bedst i Racen og Bedst i Gruppen 4:  MultiCH Frihedens Prinsesse Phregne (til højre) - Sally - på udstillingen i Bjerringbro.  BIM blev Oriana's Traceable Target (til venstre).
På udstillingen dagen før blev Sally Bedste tæve 2, så det samlede resultat kunne næsten ikke være bedre.  Der var ikke så mange tilmeldte hunde;  men til gengæld var der mange, rigtig gode udenlandske hunde, og både han- og tæve-cert'et gik til svenske hunde, idet Jilloc's X Factor og Ekryda Rind vandt cert'erne.
  Zulu og Sandy var tilmeldt i hver sin klasse i Bjerringbro, og begge vandt sin klasse.  Zulu - Frihedens Romanza Royale - blev bedste juniortæve med CK og Sandy - Frihedens Regina Royale - blev bedste mellemklassetæve med CK.  Sandy deltog også om lørdagen i Silkeborg, hvor hun både blev bedste mellemklasse tæve og 4. bedste blandt tæverne.  Dommeren skrev om hende: "Best mover I have seen today"!
Om søndagen i Bjerringbro meldte vejrudsigten bygevejr.  Det holdt nu ikke stik.  Det var heldagsregn, og for en gangs skyld kunne vi godt have ønsket os et telt til hundene og vores ting.  Den fine sportsplads var i løbet af dagen nærmest blevet til ren mudder, og den betænksomme dommer mindede alle - og især Anne Cathrine - om at løbe forsigtigt.  De grå skygger på Zulu og Sandy på billedet er i øvrigt mudder.
Men alt i alt en dejlig weekend, og tusind tak til Erik, Anne Cathrine og Lis, fordi I repræsenterede kennel Friheden så flot.  Og også en tak til holdet bag de flotte resultater.  Jeg tænker her på Erik, Lasse og Anne Cathrines mor, som slæber, holder, kører, pakker, opmuntrer og trøster.  Det sidste er der heldigvis næsten aldrig brug for!
  Kato - Frihedens Royal Ravindra - skulle også have været på udstilling i denne weekend; men det måtte desværre opgives, da der var kommet en stor klump på Katos hale, og den hang bare trist ned.  Ingen ved, hvordan det var gået til;  men dyrlægens dom var, at halen formentlig var brækket, og den måske skulle amputeres.  Det var bestemt ikke gode nyheder;  men heldigvis er den nu i bedring - uden amputation - så vi håber, at Kato snart er klar igen.  Om 14 dage skal han og hans to søstre nemlig til mentalbeskrivelse.
Billedet af Kirsten og Kato stammer fra vores lille træningsarrangement i haven; for billedet af halen er al for trist et syn.
For nogen tid siden fik vi et andet billede af Kato, hvor han blev badet i haven med vand fra haveslangen.  Kato er nemlig ikke meget for at blive badet, men i haven går det an.  Jeg var straks klar til at hænge Lars og Kirsten ud som hundeplagere; tænk at bade sin hund i iskoldt vand fra haveslangen!  Men nej, sådan var det skam ikke.  Slangen var nemlig koblet til i badeværelset, så vandet var dejlig varmt.  Altså nærmest udendørs badeværelse.


Hvalpekast
Det lyder måske noget barsk og mærkeligt; men det er såmænd bare vores egen betegnelse for det, som Stribe ofte praktiserer, når hun leger med hvalpe.  Først ruller hun rundt et par gange, og når benene så stritter op i luften, og hvalpen kaster sig over hende, strækker hun benene, og hvalpen letter 20 - 30 cm fra jorden.
I dag legede Stribe så med en dansk-svensk gårdhund-lignende tæve på et par år.  Stribe lavede så hvalpekast-tricket, men hun havde vist taget noget fejl af vægten på legekammeraten, for den lettede ca. 1 m fra jorden, slog en saltomortale med halv skrue og landede igen på alle fire på jorden, og var straks klar til at prøve igen.  Vi har desværre ingen billeder af fænomenet, for det så så sjovt ud, at det sansede vi slet ikke.


Sally i Holland
I sidste uge var Frihedens Prinsesse Phregne - Sally - med sin datter og Erik'erne i Holland på hele 4 udstillinger, hvor det meste af Europas elite var forsamlet, og championklasserne bestod af 7 - 10 hunde.
Sally opnåede 1 x 2. bedste tæve, 2 x 2. bedste championtæve, 1 x 3. bedste championtæve.  En rigtig flot præstation af Sally og Erik'erne!


2. cert. til Sandy i Varde!
Hjertelig tillykke Sandy og Lis
Frihedens Regina Royale - Sandy - og medejer Lis Andersen vandt i Varde Sandys 2. cert., og hun er nu, sammen med søster Zulu, medlem af det finde selskab med 2 vundne cert. inden 2 års fødselsdagen!  Det vil også sige, at der er mere end 7 måneder, til de kan begynde at sætte næsen op efter det sidste cert.
Lis og Sandy er som sædvanlig et flot par i ringen, og Sandy blev fremvist let og afslappet i både profil og bevægelse, så det var en fornøjelse at se på. De to opnåede endda at blive BTK3, lige efter moster Sally.
Hurra, hurra og hjertelig tillykke til Lis og Sandy!


"Friheden"er og et par Tre Falke i Varde
 
Familiefoto fra Varde.  Fra venstre: Jette med 2 Tre Falke hvalpe, hvoraf den øverste, Tre Falkes Finske Fidelius blev BIS4 baby i Store Ring.  Det var sandelig en flot debut!  Erik'erne ejer begge disse hvalpe.  Herefter står Erik W. Olsen med mor Sally - Multich  Frihedens Prinsesse Phregne, som belv BTK2 på dagen, selv om hun var lidt ukoncentreret i ringen.  Hendes pels var dog imponerende flot.  Herefter står dagens "helte", Frihedens Regina Royale
- Sandy og Lis Andersen. Sandy fik jo cert. og blev BTK3 lige efter moster Sally!  Længst til højre står bror Kato - Frihedens Royal Ravindra og Kirsten Ottow.  Kato blev nr. 2 i sin klasse med EX.
  Kirsten og Kato var jo noget spændte på, hvordan det skulle gå i Varde. Det gik rigtig, rigtig godt UDEN FOR ringen.  Kato og Kirsten har gjort store fremskridt, alene de få uger siden Vejen udstillingen.  Nu kan de løbe frem og tilbage og rundt og rundt mange gange, uden at Kato går pas.  De kan også ændre hastighed og løbe i højt tempo undervejs, uden at Kato går i galop.  Så der er forhåbentlig ikke langt igen, før de to kan tage det lille bitte skridt ind i ringen og gøre det samme, uden at Kato bliver al for glad for dommeren og de andre hunde, så han helt glemmer sin lærdom.  Vi må jo heller ikke glemme, at Kato faktisk travede under bedømmelsen, men ikke helt så frit og ubesværet, som han gjorde uden for ringen.  Alligevel fik han EX2 i Varde, - og det er jo ikke så ringe endda.  


Det som ingen så i Vejen
     
Frihedens Royal Ravindra - Kato - samt søstre og moster var på udstilling i Vejen i weekenden.  For 2 -3 år siden var det Katos mor, Frihedens Prinsesse Pallas (Freja), som underholdt ved hver eneste udstilling;  men pludselig da hun blev 2 år gammel, besluttede hun sig for, at den fjollede ungdomstid var forbi, og hun begyndte at løbe flot i ringen.  Et halvt års tid senere var hun Dansk Champion.
Kato er kun 16 måneder gammel, og han er stadig en dejlig, sød og glad teenager, der elsker at have andre hunde og mennesker omkring sig, så han er nærmest i himmerige, når han ankommer til en udstilling.  Det er ejer, Kirsten Ottow, til gengæld ikke.  Hun synes, at det er rigtig træls, at alt hvad det søde væsen har lært på ringtræningspladsen, er fuldstændig glemt, når det bliver alvor.  Men bare rolig.  Pludselig en dag bliver Kato også voksen, og Kirsten er mere stædig end Kato, så en dag lykkes det!
 

         
Når udstillingen er slut, og dommer og tilskuere er gået, er Kato klar til at vise, hvad han kan.  Læg mærke til hvor langt frem og tilbage Kato strækker sine forben og bagben på de to forreste billleder.  Han tager rigtig flotte, lange skridt, og på det forreste billede svæver han næsten.  Læg også mærke til hvor flot lige hans ryg er i næsten alle faser af bevægelserne, - og sidst men ikke mindst læg mærke til, at Kato og Kirsten følges ad, og Kato hele tiden holder øje med Kirsten.  Rigtig flot begge to!  Nu skal vi bare lige have det flyttet ind i udstillingsringen.  Det skal nok komme.  Når Kato bliver lidt ældre og han træner lidt i mellemtiden, så er jeg sikker på, at både Kato og Kirsten kan få fornøjelse af at gå på udstilling.  Indtil videre er fornøjelsen vist helt på Katos side.
PS. Moster Sally - Frihedens Prinsesse Phregne - blev BTK2 blot 1½ måned efter at hendes hvalpe var rejst hjemmefra.  Godt gået Sally og Erik!


Insektstik
I
går blev Stribe stukket i benet af et insekt.  Vi ved fra tidligere, at hun er allergisk over for insektstik, da hun hæver meget omkring øjne og snude, i stedet for på det sted, hvor hun er blevet stukket.  Hun plejer straks at få en indsprøjtning hos dyrlægen;  men denne gang blev hun stukket efter lukketid, og hun var allerede begyndt at hæve omkring det ene øje. 
En dyrlæge har en gang fortalt mig, at man kan give Benadryl  til hunde;  men i dobbelt dosis i forhold til mennesker.  Jeg gav derfor Stribe én Benadryl, og efter konsultation med vagtdyrlægen fik hun én mere. Jeg skulle holde øje med vejrtrækningen og om hævelsen blev værre. Efter en halv times tid, vil jeg tror, blev hævningen ikke yderligere forværret, og her til morgen var hævelsen kun ganske lidt at se, så det fungerer åbenbart udmærket.  Vi turde gøre forsøget, fordi vi tidligere havde fået hende behandlet og var sikre på, hvad der var sket.  Hvis det havde været Stribes første allergiudbrud, havde jeg ikke indladt mig på forsøget.


Sandy i Sverige

Sandy - Frihedens Regina Royale - Lis og Jette har lige været på udstilling i Tvååker i Sverige.  Resultat: EX1 CK, BTK4, res.cert.
På billedet ses Sandy længst til højre i den meget stærke tæveklasse.  Forrest ses Multich Jilloc's Joyride, derefter åbenklassetæven Jilloc's Xpensive Ticket.  Nr. tre blev championtæven City Kid's Bumble Bee, - og så kommer Sandy i det fine selskab!

Se flere billeder fra vores Sveriges tur på Lis og Sandys hjemmeside:    http://lizzy.mono.net

   
Fredag aften tog vi natfærgen til Varberg, som ligger blot 15 km fra Tvååker.  Hunde skal være i hundeloungen, hvor vi havde reserveret plads.  Den var desværre helt optaget af andre rejsende. Vi fandt i stedet en rolig plads på gangen, hvor vi kunne sove.  Det viste sig desværre at være lige ved legeområdet, og børnene væltede legoklodsbjerget hvert kvarter og løb i øvrigt rundt på færgen og råbte og  skreg fra kl. 0.00 til kl. 4.00, hvor de heldigvis gik fra borde.   Udstillingsområdet var meget stort; måske især fordi alle ringe var udendørs, og de fleste medbragte telt.  På parkeringspladsen udenfor kunne vi også se, at Sverige er et stort land og bilerne billige; for store arealer var tæt pakket med autocampere.

På selve udstillingen skulle vi vente på ,at 3 andre racer skulle dømmes før os, så Sandy fordrev tiden med at hilse på vores "nabo", en lille Kooikerhondje.  Lis havde til gengæld brug for at støve sit svenske af; for tænk en dame, som havde slået sig ned ved siden af os, stammede fra den samme egn ved Vesterås, hvor Lis kommer fra.
  Mens vi ventede på, at Sandy skulle i ringen, kunne vi se,at dommeren var meget streng. 
Blandt juniorhannerne var der ingen, som fik Excellent, og blandt juniortæverne var der kun én Excellent, og den fik ikke CK.  Både juniorhanner og -tæver, som var fra to helt forskellige avlskombinationer, var meget større end Sandy, så vi var lidt spændte. 
Sandy var alene i mellemklassen og fik heldigvis EX1;  men kom der mon et CK?  Lis og Sandy var allerede gået ud af ringen, - og så kom ringsekretæren heldigvis og viste CK-skiltet frem.

   
Her ses et udsnit af bedste tæveklassen.  Forrest Sandy, derefter den store og meget i øjnefaldende tæve, Jilloc's Xpensive Ticket, som vandt cert'et, og bagest står endnu en smuk åbenklasse tæve, Jilloc's Zecret Combination.
Sandys res. cert. resulterede i øvrigt i en flot roset og en gave, som man selv kunne vælge.  Lis valgte selvfølgelig et smukt krus med pletter på.  Den fik jeg med hjem som minde om turen.
  Efter udstillingen kørte vi de 15 km ind til Varberg.  Det tog en time p.g.a. et stort veteranbil og -motorcykeltræf i byen.  Det gav liv og stemning på havnen ved den særprægede gamle badeanstalt, som opførtes første gang i 1800-tallet.  På havnen spiste vi også den lækreste rødspætte, jeg har smagt i mange år.   Lørdag aften var det tid at vende snuden mod Jylland.
Denne gang var der heller ikke plads i hundelongen p.g.a. andre rejsende uden hund, så vi placerede os igen i gangen;  men ikke samme sted som sidst!  Her kom mange voksne og børn ustandselig forbi, og Sandy var helt i sit es, selv om børnene ikke alle opførte sig helt hundevenligt. Hun nød bare at blive nusset og klappet, mens "nabo"-gravhunden helt blev overset.  Sandy var bestemt god reklame for vores race på den tur.


Stribes Ferie 1. del
 
 
Forleden var vi på tur omkring Mariager Fjord. Her er Jens, min mor og Stribe ved at drikke kaffe og spise lakridser.  Billedet er lidt unfair over for Stribe; for det er faktisk Jens, der lokker hende til at se nærmere på lakridserne.
Vi har gjort holdt ved et meget særpræget overdrevsområde med fritgående får, som var meget interesserede i Stribe.  Hun gøede et par gange ad dem; men så negligerede hun dem bare.  Stedet hedder Bramslev bakker.  Det ligger på nordsiden af fjorden, og næsten overfor på sydsiden ligger et helt specielt industri- og bolig område, som hedder Dania.  Her er alle de velholdte huse gulmalede.
  Ser stakkels Stribe ikke meget tynd ud?  Hun er på slankekur, så det fremmer lysten til at besigtige hundekiksene og foderlageret, som opbevares i spisekammeret.

PS.  Rosa har for øvrigt fundet en dejlig hundepension, takket være hjælp fra dalmatinerfolket.  Tak for det.