ÅRETS TÆVE 2013
KLUBCHAMPION
FRIHEDENS PRINSESSE PHREGNE



På Årets sidste udstilling, juleudstillingen i Slagelse, kunne Sally - Frihedens Prinsesse Phregne - føje endnu 2 titler til en imponerende række.  På billedet ses Sally, Erik W. Olsen og dommer Tuula Tammelin, som bedømte Sally til at være bedste tæve, og dermed opnåede hun af blive KLUBCHAMPION og MEST VINDENDE TÆVE 2013. 

Vi ønsker hermed ejerne, Erik W. Olsen og Erik C. Larsen, hjertelig tillykke med endnu et flot resultat!
Tænk, hvis Erik'erne ikke havde taget Sally med hjem for snart 7 år siden.  Hun var den sidste i kuldet, som endnu ikke var solgt, da Erik'erne kom på besøg hos os.  De siger selv, at de havde nævnt, at de måske ville prøve at udstille lidt, hvis det gik godt, - og se så hvordan det er gået!
Til forår bliver Sally 7 år gammel, og sammen med Erik, som altid viser hende helt eminent flot frem, har hun vundet en imponerende række at titler.  12 championtitler, Københavnsvinder og Europa Vinder 2010, Dansk Vinder 2011, 2 gange Årets Bedste Tæve, - og så lige livsvarig kvalifikation til at deltage på alle Crufts udstillinger fremover!
Sally kan derfor nu kalde sig:
INTCH, DKCH, SECH, FICH, NOCH, NORDCH, DECH, DEVDHCH, CZCH, HRCH, ATCH, KLUBCH, KBHV10, DKV11, DEVDHESG10 Frihedens Prinsesse Phregne.


Lømmelalderen ca. 7 - 10 måneders alder
Lømmelalderen er over os.  Nu er Pixel og hendes søskende fra S-kuldet blevet 7 måneder gamle og lømmelalderen er derfor højst sandsynligt indtrådt.  Nogle hvalpe kommer let gennem denne periode, mens andre har det sværere.
Lydigheden er formentlig ikke helt i top nu, der skal prøves grænser, og det er derfor vigtigt at forsøge at undgå konflikter og "styrkeprøver".  Det er også nu, at hvalpen kan begynde at lave skader i hjemmet eller glemme, hvad den har lært om renlighed.  Tæverne kommer måske i løbetid i de kommende måneder, og hanhundene bliver kønsmodne.  Hormonerne suser rundt i kroppen, og det kan især være svært for hanhundene at vide, hvordan de skal takle det.  Nogle bliver i denne periode al for fokuserede på unge tæver, så det kan være en ren pestilens.

Men fat mod, denne periode varer ikke evigt.  Om nogle få månder er det overstået.

Queenie bedste hvalp på

International udstilling i Herning, november 2013

46_Queenie   46_Herning123 
Bedste Hvalp i Herning - Queenie med ejer, Ditte Olsen    Bedste hvalp i placeringsrækkefølge. Frihedens Snedronning (Queenie), Toot's Just Give me a Reason, Frihedens Szarina (Pixel)

FRIHEDENS SNEDRONNING - Queenie- blev bedste hvalp på den internationale udstilling i Herning. Hun blev flot fremvist af ejer, Ditte Olsen, og efter moden overvejelse fra dommmerens side blev Queenie valgt som den bedste, efterfulgt af en norsk importeret tæve. Søster Pixel og bror Kenzo deltog også; men det lykkedes heller ikke dem, at slå Queenie af pinden. Hjertelig tilllykke med det flotte resultat til Ditte og Queenie.

 

Pubertet og lømmelalder nærmer sig

Hvalpene fra S-kuldet er nu 6 måneder gamle, og lømmelalderen og puberteten nærmer sig. I puberteten er der blandt andet risiko for at få ømme led og bumser i huden.

Hvis hvalpen halter lidt, skal den have ro nogle dage, og man skal tænke på at ændre foderet.

Nogle hvalpe og unghunde kan få bumser i panden og hen ad ryggen. Hvis det er mere end nogle få stykker i panden, skal foderet ændres. Erstat i første omgang noget af foderet med grønsager eller et foder med lavere proteinindhold. Hvis mængden af bumser breder sig, må I lige ringe. Vore egne hunde har ikke haft disse bumser, så vi har ikke erfaring med det; men vi kan helt sikkert "ringe til en ven" og få hjælp.

Vi giver selv stadig 75% Eucanuba Puppy, 25% voksenfoder, lidt yoghurt og lakseolie samt en lille smule grønsager og lidt kød. Indholdet af Eucanuba Puppy ser ok ud; måske lidt rigeligt protein (26%), men der er også glucosamin og omega-3 og -6 i. Vi fortsætter med at fodre på denne måde indtil videre, da det ikke ser ud til at give problemer, og navnet "Puppy" er egentlig misvisende, da det er et juniorfoder, som kan bruges indtil hunden er 2 år. Vi går nu nok over til et voksenfoder betydeligt tidligere.

Lømmelalderen er et kapitel for sig, og lige nu har vi en lille "krise" med, at Pixel ikke altid vil komme, når vi kalder; men vi arbejder på sagen, og lømmelalderen varer heldigvis ikke evigt.

Pixel med pude

Vore hunde har altid en pude i kurven, og de bruger puden som hovedpude, lige som Pixel gør her. De kan helt sikkert lide at ligge med hovedet lidt hævet, lige som os mennesker.

 

Paddy og Queenie i Ballerup

5 måneder gamle

FRIHEDENS SEPIA - Paddy - og ejere Helene og Kristian deltog alle for allerførste gang i en hundeudstilling. Paddy og Helene deltog i yngste klasse, nemlig baby klasse. De klarede det rigtig fint, og Paddy blev sandelig bedste dalmatiner baby. Egentlig kunne Paddy så gå videre til "Store Ring" og deltage i konkurrencen med de vindende babyer fra de andre racer. Men denne konkurrence foregår sidst på eftermiddagen, så der var meget lang ventetid. Derfor tog Paddy og hans familie hjem for at hvile ud efter en meget anstrengende dag.

FRIHEDENS SNEDRONNING - Queenie, som er Paddys søster, deltog også for allerførste gang i en udstilling. Queenie er en meget artig og veltrænet lille hvalp, så ejer, Ditte, viste hende frem på allerfornemste vis. Queenie fik også "Særdeles Lovende" af dommeren med en meget fin kritik. Lis var fotograf som sædvanlig; men det er vanskeligt at fotografere hvalpe, og der var ikke så lang tid til det, så desværre blev der ikke nogle rigtig gode billeder af Queenie i denne omgang; - men så får hun sit eget opslag senere.

 

Her ses Paddy og Helene i fuldt trav i udstillingsringen i Ballerup. Udstillingen var en international udstilling, som for dalmatinernes vedkommende foregik indendørs, så det var en lidt overvældende oplevelse med meget støj og dårlig luft; men ringen af kunstgræs var vist fin for udstillerne. Den store dame i baggrunden til venstre er dommeren, og ved bordet helt til venstre sidder ringsekretæren, som dommeren dikterer sin beskrivelse af Paddy til. På langsiden bagest ses hundeburene, som udstillerne selv medbringer. Det er ikke for at være onde ved hundene, at de bor i deres bure en del af tiden. Det er simpelthen deres trygge base,hvor de hviler sig og kan slappe af. Lis og jeg havde taget turen tll Ballerup for at se de små poder; men både Sally og Zulu deltog også, så næsten hele team Friheden var samlet. Zulu (CH FRIHEDENS ROMANZA ROYALE) klarede sig i øvrigt rigtig flot. Hun var kun én placering fra at være blevet Københavnsvinder!

 

Carlo - ca. 4 måneder

 

FRIHEDENS STARDUST - Carlo. Disse meget smukke billeder har vi fået af Carlos ejere, Morten og Helle. Carlo er kommet til en sejlerfamilie, så han har allerede fået status af skibshund. For nogle uger siden havde Carlo og Pixel en legeaftale på én af vore faste luftepladser. De hyggede sig vældigt, og der blev virkelig "moslet igennem". Noget der imidlertid imponerede meget var, hvor veltrænet den lille fyr var. Han kunne ligge i "dæk" og slappe helt af. For Pixel er den slags en by i Rusland.

 

Kenzo 3 - 4 måneder

 

FRIHEDENS SZAR SAROZZA - Kenzo. På billedet til venstre er han 3 måneder gammel og rund og lækker, og han er allerede i gang med at lære at stå rigtigt. Han står rigtig fint og korrekt, bortset fra venstre forben, som er lidt for langt fremme. På billedet til højre er han blevet 4 måneder gammel og står nu helt korrekt: Bagbenene let bøjede, det nederste led på bagbenene står lodret, forbenene står godt ind under kroppen, så han ikke kommer til at ligne en gyngehest. Vægten ligger primært på forbenene, ryggen er lige og hovedet let løftet.

Det er jo meget imponerende, at Kenzo allerede kan stå så korrekt i en alder af kun 4 måneder; men han har også en dygtig træner i ejer, Kirsten Ottow, som har prøvet det før. Hun ved, at det ikke kommer af sig selv, men kræver træning. Læg i øvrigt mærke til hendes hemmelige "våben" på billedet til højre; nemlig en tube tun, som bruges som lokkemad, hvis det er nødvendigt.

Kenzo har i øvrigt allerede været på sin første udstilling. Det var i Vejen, hvor han klarede sig flot og blev bedste baby. Vores Pixel var også med, og hun klarede sig ikke helt så flot, fordi dommeren mente, at hendes pletter sad lidt for tæt sammen. Det gør nu ikke noget. Vi prøver bare igen en anden gang. Kenzo og Pixel opførte sig i øvrigt eksemplarisk uden for ringen. De sad roligt og ventede og ventede, så det var en fornøjelse at være på udstilling med de to.

 

Rollo fra 3 uger - 4 måneder

FRIHEDENS SKYWALKER - Rollo. Denne fine billedserie af Rollo fra han er ca. 3 uger til ca. 4 måneder gammel, har vi modtaget fra ejere, Rikke og Jakob i Brovst. Selv om man næsten ikke selv lægger mærke til det, er det en helt utrolig udvikling, der sker på meget få uger. Fra en lille rundhovedet suttehvalp, en yndig 3 måneders til en mere udviklet 4 måneders hvalp, som i øvrigt ligner vores egen, søster Pixel, helt utroligt. Tusind tak for disse lærerige billeder, Rikke og Jakob.

 

Pixel på besøg hos Lovely

 

Forleden besøgte vi Lise Kjølby, som er indehaver af kennel Dallise. Pixel kigger lige ind ad vinduet for at se, om der er nogen, som vil lege. Det er der sandelig. Lises unge tæve, Lovely, vil meget gerne lege, så de to hyggede sig rigtig meget sammen. Lise og jeg havde også en hyggelig eftermiddag. Lise har en dejlig have med mange interessante planter, så jeg skulle også lige se, om jeg kunne kapre mig et par aflæggere.

 

Pixel på hjemmefronten

 

FRIHEDENS SZARINA - Pixel - nyder jævnligt turen til Moesgaard strand; men hun er stadig temmelig vandskræk. 5 cm vand på forpoterne er stadig det dristigste forsøg. Nu er ferien i øvrigt forbi, og der har været enkelte tilbagefald i løbet af dagen med hensyn til renligheden, så vi har måttet finde aviser og tisselagen frem igen. Vi lægger det vandtætte lagen under aviserne, så gulvet ikke tager skade af en større tissesø, der får lov til at ligge nogle timer, indtil vi kommer hjem.

Vore hunde opholder sig inde i stuen, når vi ikke er hjemme, og det betyder, at der er mange muligheder for nogle små hvalpetænder. Heldigvis er der ikke sket skader endnu; men vi fjerner også alt, hvad der kan have interesse for Pixel, så spisestuen ligner nu nærmest et møbel-, pude- og tæppedepot. Nu må vi så se, hvornår vi kan begynde at flytte tingene tilbage til opholdsstuen igen.

 

Hvalpe - 2-3 måneder gamle

Hvalpene har lidt forskellig alder på billederne

 
FRIHEDENS SZARINA - Pixel på tur med mor Sandy på Kasernearealerne ved Randers. Her mødte de en Visla, som lige skulle undersøges nærmere. Ejere af Pixel: Jens og Jette. Foto: Lis Andersen.   FRIHEDENS SKYWALKER - Rollo, som er fotograferet sammen med en flyttekasse, der fungerer som målestok. På lappen på væggen står der, at Rollo er 12 uger gammel. Ejere: Rikke og Jakob fra Brovst.

 

 
FRIHEDENS SIGNALS - Domino på café sammen med den ene af sine ejere. Ejere: Christian og Cecilie, Frederikshavn.   FRIHEDENS SNEDRONNING - Queenie sammen med sin sambo, Izzy. Ejere: Ditte og Nick, Næstved.

 

 
FRIHEDENS SEPIA - Paddy. Kuldets eneste brune hvalp lige ankommet i sit nye hjem hos ejere: Helene og Kristian, Ishøj.  

FRIHEDENS SZAR SAROZZA - Kenzo har også indrettet sig behageligt hos sine nye ejere: Kirsten og Lars Ottow, Vind ved Holstebro.

 

I den forløbne tid har det knebet gevaldigt med at opdatere Seneste Nyt p.g.a. af hvalpene, som nu alle er rejst hjemmefra.

FRIHEDENS SZARINA - Pixel - bliver dog hos os.

 

Zulu i Norge igen og Sally i Østrig, 5. - 6. juni 2013

 
DKCH FRIHEDENS ROMANZA ROYALE - Zulu - har igen været i Norge med familien. Denne gang var der 2 udstillinger i Drammen, og alle mand var af huse, så der var voldsom hård konkurrence om placeringerne. Der var ca. 50 tilmeldte begge dage, og som sædvanlig er der rigtig mange flotte dalmatinere i Norge. På trods af konkurrence, fik Zulu alligevel reserve cert. begge dage. Et superflot resultat, som er værd at være stolte af. Et lille øv er der dog, idet Zulu nu for tredje gang kun manglede én enkelt plads fra cert'et og dermed norsk championat.

 

MULTICH FRIHEDENS PRINSESSE PHREGNE - Sally - har også haft sin familie med til udlandet. Denne gang gjaldt besøget Østrig, hvor Sally tidligere har vundet cert., så det fristede til endnu en tur, og det lykkedes da også. Sally blev BIM, fik cert. og blev dermed Østrigsk champion. Hjertelig tillykke med det, Erik og Erik!

 

Zulu i Norge

Zulu - Frihedens Romanza Royale - var med sin familie i Kristianssand sidste weekend, og Zulu klarede sig flot og blev 3. bedste tæve, - kun én plads fra cert'et. Flot klaret Zulu og Anne Cathrine! Se billeder fra turen på Zulus egen hjemmeside: www.zuluen.dk

 

Sally og hendes søn, Cæsar, på Crufts

Egentlig skulle der ikke komme nyheder på denne side, mens vi har hvalpe; men det her må simpelthen med. Sir Erik Winther Olsen (det står der faktisk i udstillingskataloget) har været på Crufts med Cæsar og Sally. Crufts er verdens største hundeudstilling, og man må kun deltage, hvis man er kvalificeret til det. Det er Cæsar og Sally, så Erik kørte selvfølgelig den lange, lange vej fra København til Birmingham for at deltage. Cæsar - CH Tre Falke's Finske Fidelius (Sallys søn)- blev nr. 1 i sin klasse ud af 14 hunde. Sally - Frihedens Prinsesse Phregne - blev nr. 2 i sin klasse ud af 22 hunde. Det er en ualmindelig flot præstation, fordi ikke-engelske dalmatinere uhyre sjældent bliver placeret på Crufts. Der var i alt 216 tilmeldte dalmatinere, og ved et hurtigt blik på resultatlisten er der tilsyneladende kun 2 andre placerede hunde ud over Cæsar og Sally, som ikke stammer fra England. Sallys far, CH Bell-A-Mir's Elegant, er i øvrigt også far til 4 andre hunde, som blev placeret helt i top på Crufts. HJERTELIG TILLYKKE.

 

Ny kroatisk champion

Frihedens Prinsesse Phregne - Sally er nu kroatisk champion

Sally og hendes familie har igen været i Kroatien. Sally manglede nemlig lige et enkelt cert. mere for at blive kroatisk champion. Hun har 3 cert'er i forvejen, og så kørte Erik og Erik lige 1600 km til Zagreb, - og 1600 km tilbage igen (- nu med formentlig 2 nye kroatiske champions, da Sallys søn, Tre Falkes Finske Fidelius nu også har 4 kroatiske cert'er). Nu er Sally så champion i 7 forskellige lande. Det er altså imponerende, hvad Erik'erne kan overkomme, og vi kan kun tænke på, hvor ualmindelig heldige vi var, at Erik'erne ville have Sally i sin tid.

 

Kato og Kirsten træner

 

Kato - Frihedens Royal Ravindra og Kirsten Ottow træner stå-øvelse. Det er skam ikke så lige en sag, hvis det skal se pænt ud. På det første billede har Kato fået øje på noget og trækker derfor for meget i halsbåndet. Overlinjen er lige, men kroppen ser her lidt kort ud; dog med god substans. På det andet billede bøjer knæleddet fint, forbenene står fint ind under kroppen, og han strækker sig mere. Men han kommer til at se lidt anspændt ud, og ryggen kommer til at bue en anelse, fordi hans myresluger tunge har gang i makrel-tuben, som er Kirstens hemmelige våben. Ja, det er sandelig ikke så lige en sag at stå pænt. Det er også lidt uretfærdigt, at vi andre bare kan sidde og studere hver eneste lille detalje på billeder, mens Kato og Kirsten må "arbejde i marken". Se flere billeder af Kato under afsnittet: Hanhunde.

En tur i parken

Apropos jagtinstinkt. I sine yngre dage kunne Stribe godt finde på at tage en rask løbetur efter rådyrene, der sommetider kommer i vores hundeskov; men nu har hun forlængst fundet ud af, at det er spild af tid.

For nogle år siden gik jeg tur med vores gamle dalmatiner, Chili, i Mindeparken. Det var Grundlovsdag, så parken var pakket med familier med madkurve m.m.. Jeg gik med Chili i kanten af parken uden snor. Det kunne jeg sagtens gøre uden at genere nogen; for Chili ville ikke drømme om at gå hen til fremmede, - heller ikke selv om der var mad i farvandet. Så jeg gik altså afslappet rundt og nød folkelivet; men pludselig anede jeg i øjenkrogen en skygge, der for af sted, - og lidt efter endnu en skygge. Det var såmænd et rådyr med Chili bagefter, der passerede tværs over Mindeparken mellem grill, tæpper madkurve, børn og alskens godtfolk. Min første indskydelse var selvfølgelig at råbe efter Chili; men heldigvis valgte jeg at holde mund, og lidt efter kom Chili da også tilbage, stort set uden at nogen havde opdaget hendes forehavende, der skete i fuld offentlighed. Pyha, det var ikke så godt.....

Stribe og fritterne

Da Jens og Stribe forleden gik tur i hundeskoven, traf de på nogle fritter; - altså ikke de aflange tingester, der er lavet af kartofler, men to levende fritter, som vist hører til samme familie som f.eks. mår. De to fritter blev holdt som kæledyr, og de var derfor i snor i hundeskoven. Stribe snusede forsigtigt og længe til fritterne, og blev til sidst enig med sig selv om, at de sikkert ville lege, så hun forsøgte sig med legebevægelser, men den hoppede de nu ikke på.

Jeg ved egentlig ikke, hvilken reaktion jeg havde ventet, men i hvert fald ikke opfordring til leg. Hvis det havde været vores gamle dalmatiner, Chili, er jeg sikker på, at hun ville have gøet på sikker afstand af dem. Da vi for mange år siden gik til lydighedstræning med Chili, lå der nemlig et 25 år gammelt minkskind i klubhuset. Skindet blev i sin tid brugt til træning, men Chili mærkede stadig rovdyrfærten, så hun gøede som besat af den. En anden gang fik vi et brev, som Chili også gøede af. Da vi så, at afsenderen var Hans, der er minkavler, var vi straks klar over sammenhængen. Jo, dalmatinere har en fin næse.

Sally i Kroatien

Frihedens Prinsesse Phregne har igen været en tur i udlandet. I Kroatien var der gevinst: 3 Cert. og 1 Res. Cert. på 4 udstillinger. Ikke så ringe endda.

Sally har nu vundet cert. i 10 lande!!!

 

Ferie i Holland

Kirkehotel
I Maastricht opdagede vi en kirke, som var omdannet til hotel. Der kunne jeg godt tænke mig at overnatte engang, og hunde er, så vidt jeg husker, også velkomne! Prøv at finde Hotel Kruisheren Maastricht på google. Det ser også vældig flot ud indvendig.

 

Gaber   nonner

I Maastricht er der et flot gammel bycentrum med store flotte torve. Rådhustorvet er flot, men det enorme torv ved kirken er imponerende. Torvet indrammes af kirken på den ene side, og på de tre andre sider er der trærækker og masser af cafeer med udendørs servering. Under det meste af pladsen er der en parkeringskælder. På billedet til højre ses blandt andre Jens og Stribe samt to søde tyske nonner. På billedet til venstre er Stribe blevet noget træt. Hun gaber i hvert fald inderligt.

Hunde er velkomne på de fleste hoteller i Europa, bortset fra i Danmark, som på det punkt tilsyneladende ikke er et særligt hundevenligt land. Vi har haft Stribe med på en del rejser efterhånden, og når vi medbringer et ekstra tæppe til hende, er vi nogenlunde sikre på, at vi i hvert fald ikke er årsag til at hotellet ikke længere vil have overnattende hundegæster.