ÅRETS TÆVE 2014

MultiCH Frihedens Prinsesse Phregne

Igen i år blev Sally Årets tæve. Egentlig var hun gået på pension, da hun var blevet gammel nok til at rykke op i veteranklassen. Men hen på sommeren 2014 fortrød Erik'erne alligevel deres beslutning, og med flotte resultater i championklassen i sidste del af året lykkedes det for tredie gang at gøre Sally til Årets tæve!

Vi ønsker jer HJERTELIG TILLYKKE, Erik og Erik.

 


Pixel har været til mentalbeskrivelse

Pixel og 2 af hendes søskende, Carlo og Kenzo, har deltaget i unghundementalbeskrivelse afholdt af Islandsk Fårehunde Klub.

Vi synes de klarede det rigtigt fint alle 3.

søgelser er farlige

Pixel startede med at hoppe op ad de fleste af de mennesker, der udgjorde flokken, men da det kom til den afgørende del, hvor man skulle se, hvordan hun kontaktede fremmede mennesker var hun helt lige glad.

Lidt senere blev der kastet en sæk mellem test lederen og mig, det var lige noget for Pixel, da hun fik fat i sækken ville hun ikke i nærheden af os, men var lige en tur henne i den modsatte ende af pladsen, hvor den figurant, der senere skulle trække "hareklude" var skjult.

Spøgelserne var farlige og fik at vide, at de skulle holde sig væk, indtil hun fandt ud af, at der var mennesker under dragten.Klubudstilling i Århus, august 2014
 
Frihedens Regina Royale - Sandy - Bedst i Modsat køn hos dommer, Annette Vieler, på udstillingen i Århus, august 2014.
Kennel Friheden havde en fin dag med gode resultater. Sandy blev jo bedste tæve og Sally blev nummer 2; men det flotteste resultat var vist i den store championklasse med skarp norsk konkurrence, hvor nr 1, 2 og 3 var fra Friheden:
nr. 1: Frihedens Regina Royale- ejer Lis Andersen
nr. 2: Frihedens Prinsesse Phregne
- ejere Erik og Erik
nr. 3: Frihedens Romanza Royale - ejer Anne Cathrine Faarbæk

Lille Pixel deltog i mellemklasse og blev nr. 1 med CK og reserve cert.

 

Pixel og Kenzo

 
 
Frihedens Szarina - Pixel - og Frihedens Szar Sarozza -  Kenzo (CH Udarny Blues S Nevskih Ostrovov x CH Frihedens Regina Royale) - er nu 15 måneder gamle.  På fotoene er de dog kun 10 måneder.  Udstillingernes forårssæson er nu forbi, - og det er sommerferien næsten også.  Skønt der kun var ganske få nordiske dommere på dommerlisten for foråret, klarede Pixel og Kenzo sig udmærket på årets udstillinger indtil videre.  Begge fik som bedste resultat: Fjerde bedste i køn.  Altså BTK4 til Pixel og BHK4 til Kenzo.


Insektstik

Nu er det sæson for insektstik.
I morges kom Pixel ind fra haven, og hendes ene forben var helt ubrugelig.  Hun holdt den helt ud til siden og selv den lækreste lakseguf kunne ikke spises.  Stor bekymring, undersøge benet uden at finde årsagen til skaden, overveje dyrlægebesøg; men så efter nogen tid kunne jeg se, at poten hævede, og så var jeg klar over, at det efter al sandsylighed var et instektstik.  Efter en halv times tid var benet brugbart igen og hævelsen begyndte at svinde.
Det var jo nemt overstået denne gang.  Vores gamle Chili var derimod overfølsom over for insektstik, så hun hævede i hele hovedet, når hun var blevet bidt, - uanset hvor på kroppen hun var blevet stukket. Så måtte vi have dyrlægen til at give hende en indsprøjtning.  Derfor havde vi også altid Benadryl i hundeførstehjælpskassen, hvis det skulle ske på et kritisk tidspunkt, hvor det var umuligt at komme til dyrlægen.Rollo, Pixel og Stribe
I påsken besøgte vi Rollo - Frihedens Skywalker.  Han nød rigtig meget at have besøg af søster, Pixel og oldemor Stribe. Rollo til højre, Pixel til venstre og Stribe i forgrunden.  På billedet har Pixel stadigvæk den lille knop oven på hovedet.  Den har hun haft, siden hun var ganske lille; men for et par måneder siden forsvandt den.  Dyrlægen mener, at det er ar-væv efter en torn eller andet, som har sat sig i huden.  Det søde billede er selvfølgelig taget af mesterfotograf og medopdrætter, Lis.


Løbetid
I marts kom Pixel i løbetid for første gang.  Normalt kommer tæver i løbetid første gang, når de er 6 - 12 måneder.  Det er altid spændende, hvordan løbetiden og tiden derefter spænder af. Pixel var god til at holde sig ren, og Stribe hjalp også godt til, så der var ikke mange bloddråber at finde på gulvet.  De 14 dage, hvor Pixel ikke måtte løbe løs, men al luftning skulle foregå i flexiline, gik faktisk også langt bedre en frygtet, - og så kunne vi gå alle de spændende steder uden at komme til at løbe efter harer og rådyr.

Mange tæver reagerer ved at blive falsk drægtige.  Det kan vise sig på vidt forskellige måder, startende fra 1½ - 1 måned før løbetiden og slutter ofte først ca. 8 uger efter den forventede fødsel.  De kan se ud, som om de venter hvalpe, de kan tilsyneladende blive triste, eller de tåler måske ikke tilstedeværelsen af andre hunde. De kan også "passe" tøjdyr eller lignende. Pixel svulmede noget op, passede "hvalpe" nogle dage og var trist og nærmest artig i nogle uger. Nu er hun heldigvis frisk og glad igen.


S-kuldet 1 år, 16. april 2014
S-kuldet
Far: CH Udarny Blues S Nevskih Ostrovov
Mor: CH Frihedens Regina Royale.
Hvalpene er nu allerede 1 år gamle.  Da vi selv er så heldige at eje et eksemplar fra kuldet; nemlig Pixel, har vi bedre kunnet sætte os ind i de glæder og fortrædeligheder, ejerne har måttet gennemgå med deres små "rødder". 
     15-Paddy 
Paddy - Frihedens Sepia, 1 år.
Ejere: Helene Olsen og Kristian Kryger, Torslunde.


15-Domino        15-Rollo 
Domino - Frihedens Signals, 1 år.
Ejere:  Cecilie Jensen og Christian Condrup, Frederikshavn.
 
  Rollo - Frihedens Skywalker, 1 år.
Ejere: Rikke Christiansen og Jacob Bang, Brovst.
 

15-Kenzo       15-Carlo
Kenzo - Frihedens Szar Sarozza, 1 år.
Ejere:  Kirsten og Lars Ottow, Vind. 
  Carlo - Frihedens Stardust, 1 år.
Ejere:  Helle og Morten Pilegaard, Brabrand.  

Quieen       15-Pixel
Queenie - Frihedens Snedronning, 1 år.
Ejer:  Ditte Olsen, Næstved.
  Pixel - Frihedens Szarina, 1 år.
Ejere: Jette og Jens Mauritzen, Århus.


P-kuldet 7 år, 11. april 2014
I anledning af P-kuldets fødselsdag har vi fået nogle dejlige fotos og en lille rapport fra Achans ejere, Marie og Martin Walters, som igen bor i København.  Achan, Frihedens Prins Pyrus, er fast inventar på landbohøjskolens hesteafdeling, hvor Marie arbejder som dyrlæge.  Achans søster, Sally, er jo også jævnligt at finde på landbohøjskolen, hvor hun "arbejder" i smådyrsafdelingen.


Kenzo 10 måneder
 
Frihedens Szar Sarozza - Kenzo er 10 måneder på billederne.  Hans ejere, Lars og Kirsten Ottow, er vældig godt tilfredse med deres meget smukke og ret artige Kenzo.  Der er dog et lille ankepunkt; han graver have så forårsløgene står om ørene på ham.  Lars og Kirstens gamle hund havde lært, at den ikke måtte gå i bedene, så det er jo lidt af en omvæltning med Kenzo.  Jeg har nu ikke så ondt af familien Ottow; for Pixel graver også, så det er en lyst.  Den fugtige bløde jord er skøn at grave i, og Pixel har ordnet havegangene, så det nærmest ser ud, som om de er kørt i gennem med en fræser.  Så kommer der forhåbentlig ikke så meget ukrudt, og graveperioden varer heldigvis ikke evigt.
I dag har Pixel og Stribe fået ormekur for dværgbændelorm, som fødevarestyrelsen kraftigt anbefaler.  Pillerne var voldsomt dyre, og Pixel kastede ret hurtigt sine piller op igen.  Nu må vi se, om der kan findes en anden behandlingsform end piller.


Pixel 10 måneder

 
Frihedens Szarina - Pixel er nu 10 måneder gammel og vist nok stadig i lømmelalderen.  Hun er jo lidt forkælet, og når hun skal have halsbånd på, mener hun, at det for tiden bedst foregår ved, at hun ligger på gulvet med bunden i vejret, og så må vi kravle rundt for at sætte halsbånd på dyret.  Det må vi vist snart have en ændring på.
Pixel, søster Queenie og bror Kenzo har været på deres første udstilling i juniorklasse.  Det gik rigtig fint med fremvisningen for alle, bortset fra, at Pixel vist hoppede lidt. Pixel vandt sin klasse foran Queenie, og Kenzo blev nr. 2 i sin klasse, lige efter en hanhund, som er importeret fra Norge.


ÅRETS TÆVE 2013
KLUBCHAMPION
FRIHEDENS PRINSESSE PHREGNEPå Årets sidste udstilling, juleudstillingen i Slagelse, kunne Sally - Frihedens Prinsesse Phregne - føje endnu 2 titler til en imponerende række.  På billedet ses Sally, Erik W. Olsen og dommer Tuula Tammelin, som bedømte Sally til at være bedste tæve, og dermed opnåede hun af blive KLUBCHAMPION og MEST VINDENDE TÆVE 2013. 

Vi ønsker hermed ejerne, Erik W. Olsen og Erik C. Larsen, hjertelig tillykke med endnu et flot resultat!
Tænk, hvis Erik'erne ikke havde taget Sally med hjem for snart 7 år siden.  Hun var den sidste i kuldet, som endnu ikke var solgt, da Erik'erne kom på besøg hos os.  De siger selv, at de havde nævnt, at de måske ville prøve at udstille lidt, hvis det gik godt, - og se så hvordan det er gået!
Til forår bliver Sally 7 år gammel, og sammen med Erik, som altid viser hende helt eminent flot frem, har hun vundet en imponerende række at titler.  12 championtitler, Københavnsvinder og Europa Vinder 2010, Dansk Vinder 2011, 2 gange Årets Bedste Tæve, - og så lige livsvarig kvalifikation til at deltage på alle Crufts udstillinger fremover!
Sally kan derfor nu kalde sig:
INTCH, DKCH, SECH, FICH, NOCH, NORDCH, DECH, DEVDHCH, CZCH, HRCH, ATCH, KLUBCH, KBHV10, DKV11, DEVDHESG10 Frihedens Prinsesse Phregne.


Lømmelalderen ca. 7 - 10 måneders alder
Lømmelalderen er over os.  Nu er Pixel og hendes søskende fra S-kuldet blevet 7 måneder gamle og lømmelalderen er derfor højst sandsynligt indtrådt.  Nogle hvalpe kommer let gennem denne periode, mens andre har det sværere.
Lydigheden er formentlig ikke helt i top nu, der skal prøves grænser, og det er derfor vigtigt at forsøge at undgå konflikter og "styrkeprøver".  Det er også nu, at hvalpen kan begynde at lave skader i hjemmet eller glemme, hvad den har lært om renlighed.  Tæverne kommer måske i løbetid i de kommende måneder, og hanhundene bliver kønsmodne.  Hormonerne suser rundt i kroppen, og det kan især være svært for hanhundene at vide, hvordan de skal takle det.  Nogle bliver i denne periode al for fokuserede på unge tæver, så det kan være en ren pestilens.

Men fat mod, denne periode varer ikke evigt.  Om nogle få månder er det overstået.

Queenie bedste hvalp på

International udstilling i Herning, november 2013

46_Queenie   46_Herning123 
Bedste Hvalp i Herning - Queenie med ejer, Ditte Olsen    Bedste hvalp i placeringsrækkefølge. Frihedens Snedronning (Queenie), Toot's Just Give me a Reason, Frihedens Szarina (Pixel)

FRIHEDENS SNEDRONNING - Queenie- blev bedste hvalp på den internationale udstilling i Herning. Hun blev flot fremvist af ejer, Ditte Olsen, og efter moden overvejelse fra dommmerens side blev Queenie valgt som den bedste, efterfulgt af en norsk importeret tæve. Søster Pixel og bror Kenzo deltog også; men det lykkedes heller ikke dem, at slå Queenie af pinden. Hjertelig tilllykke med det flotte resultat til Ditte og Queenie.